Wat? Waarom? Hoe?

Carmina-leden en sympathisanten zijn gebeten door muziek. Als lid van een koor word je naast luisteraar ook muzikant. Sommigen onder ons zijn gestart van nul, anderen hadden muzikale bagage, maar allemaal groeien wij bij elke repetitie, via elk nieuw stuk, met de hulp van een zangartiest als dirigent. Bij het musiceren in groep wordt de kwaliteit gevormd door de som van alle individuen. Werken op kwaliteit en inzet behoren dus tot het engagement van een zanger.

Musiceren is niet alleen noten lezen. Het is even belangrijk te weten waarom en wanneer een bepaald stuk geschreven werd. We pluizen archieven en literatuur uit over componist en werk en delen dit met de koorleden.

Concerteren doen wij uit overtuiging - niet om den brode. Wat wij leren en ontdekken in aanloop naar een uitvoering, delen wij graag met ons publiek. Onze concerten hebben dan ook meestal een proloog met informatie over componist, werk, wereld waarin de compositie tot stand kwam. 

En dat alles willen wij absoluut doorgeven aan de volgende generatie. Vandaar dat wij 2-jaarlijks een schoolconcert voorzien voor leerlingen van de 2de en 3de graad middelbaar uit alle studierichtingen en -niveaus. Voor velen onder hen is dat een enige gelegenheid om een live-uitvoering mee te maken van een symfonieorkest, solisten en een groot koor. Een unieke ervaring... voor hen, maar ook voor ons! 

Deze pijlers waarop Carmina gebouwd is, leiden van zelf tot een sociaal netwerk waarin ieder nieuw koorlid ongedwongen en rustig zijn plaats vindt.  De muzikale lijm van Carmina heeft een goede kleefkracht die een gedwongen onderbreking zoals de corona-pandemie goed heeft overleefd... wat er ook gebeurt, ons eigenste instrument - onze stem - kan niemand zomaar lam leggen!