Voorbije projecten

Gouden Jubileumconcert - Die Schöpfung Haydn - 1 en 2 december 2017 - 13 januari 2018
Op 1 december liep de Vilvoordse hoofdkerk vol - barstensvol - met 500 leerlingen van het College en Virgo Plus. Een niet zo vertrouwd beeld… Ze bleven een uur lang in de ban van een concertreductie van Die Schöpfung van J. Haydn. De eerste rijen keken gefascineerd naar de wisselwerking tussen instrumentisten, koorzangers en de drie jonge solisten Dagmara Dobrowolska (sopraan), Reinoud Van Mechelen (tenor) en Kris Belligh (bas). “Klassiek voor iedereen” was een realiteit!   Op 13 januari voerden wij het laatste concert uit in Die Schöpfungreeks. Het programma en de voorafgaande concerten hadden hun uitwerking niet gemist: tot 2 keer toe, werden er bijkomende zitplaatsen geopend in de tribunes boven het podium van de grote zaal in het Lemmens. Zevenhonderd toehoorders kwamen genieten van dit grootse werk. De drie excellente solisten waren geknipt voor hun rol en harmonieerden onderling perfect. Dat gold ook voor de twee koren, Carmina en Clari Cantores, met het Frascati Symphonic… Vollendet is das groβe Werk. Mooie sfeerbeelden van de uitvoering in Vivoorde

 

 


 


 

Carmina Opus 50 - De schepping niet-voltooid, 7 mei 2017

Op zondag 7 mei vormde de Sint-Martinuskerk te Meise het decor voor de avant-première van ons gouden jubileumjaar 2017-2018: Carmina OPUS 50. We brachten – op onze thuisstek - een uniek voorsmaakje uit 'Die Schöpfung' van J. Haydn: twee koorstukken en aria’s door Dagmara Dobrowolska (sopraan), instrumentaal begeleid door het blazersensemble aKad’amuze: houtblazers- en koperensemble met als kern het lerarenkorps van de gemeentelijke muziekacademie van Meise.  Hun partituur was de bewerking van die Schöpfung voor blazers door Haydns tijdgenoot, Josef Triebensee.  Het koor bracht daarnaast ook 4 a capella liederen (Bob Chillcot, William Billings, Antonin Dvorak).  Een mooi sfeerbeeld.
Magnificat, Christophe Schönherr, 17 en 18 december 2016
Deze verrassende combinatie van klassiek, jazz en funk kon weerom vele muziekliefhebbers uit de Noordrand enthoesiast maken om af te zakken naar het G.C. De Muze van Meise.  Dit concert was een ideale sfeermaker in de lange dagen voor Kerst en eindejaar.  Jazz-soliste Eva Buchman, die de rol van Maria vertolkte, slaagde erin om op een gevoelige manier haar vreugde met ons te delen en de boodschap van vrede en rechtvaardigheid uit te dragen.  Zij werd geruggesteund door een orkest van strijkers en jazzmuzikanten.  Voor dit project werkten we samen met het Leuvense Kamerkoor Koordinaat. 

Sfeerbeelden...
Aperitiefconcert Vaalbeek, 24 april 2016

Een uitdaging én een groeimoment was het voor het Carmina Kamerkoor dat, als afsluiter van een verbindend koorweekend, een aperitiefconcert verzorgde in La Foresta te Vaalbeek met Vlaamse polyfonisten en romantische a capella-liederen van Pierre de la Rue, Josquin des Prez, Orlandus Lassus, Kellow, J.Pye, F. Mendelssohn-Bartholdy, J. Rheinberger, E. Elgar en Charles V. Stanford, H. Alfvén.  Het enthoesiasme van een 100-tal fans was écht hartverwarmend en maakte dat de koorleden het beste van zichzelf konden geven.  De duiding van de liederen door hun dirigent Michiel Haspeslagh werd bovendien door het publiek erg gesmaakt.  Een formule die zeker voor herhaling vatbaar is!


Bright Cecilia! Purcells ode aan de muziek, 20 november 2015

Op de feestdag van onze patroonheilige, brachten we in de O.L.V. van Goede Hoopkerk te Vilvoorde, in samenwerking met ons bevriend Brugse koor, Bryghia Cantat, schitterende barokmuziek van Purcell. Het feest begon in de namiddag met tweehonderd leerlingen van het College en Virgo+ van Vilvoorde, die zich door onze dirigent Michiel Haspeslagh lieten meeslepen in de wondere wereld van stemmen en barokmuziek. Dat muziek wel degelijk een remedie is tegen een gevoel van onveiligheid, daar geloofden onze toehoorders in, die zich niet lieten afschrikken door het terreurdreigingsniveau 4 dat net van kracht was.  Van harte dank aan de bezielde professionele instrumentisten - een pareltje van een selectie- en aan de solisten, Dagmara Dobrowolska, Tiemo Wang en Bart Uvyn: hun uitvoering was zó inspirerend!
Mendelssohn-Bartholdy en Sibelius-concert, 13 en 14 maart 2015

Op vraag van de Lions club Grimbergen Noordrand werkten we mee aan een lenteconcert ten voordele van de sociale projecten die de Lions jaarlijks financieel ondersteunt.  Het werd een podium voor jongeren door jongeren.  De 17-jarige Mona Verhas schitterde in het vioolconcerto van J. Sibelius.  Zij werd begeleid door Brussels Sinfonietta, het orkest van de Brusselse scholen en muziekacademies onder leiding van Luc Bartholomeus, waar zij als jonge violiste in opgroeide.  Het Carmina kamerkoor en het Brussels Bachkoor brachten de ontroerende Psalm 42 van F. Mendelssohn en genoten weerom van de warme solopartijen vertolkt door Annelies Dille.  De organisatie van een scholenconcert wordt zo stilaan onze traditie...280 leerlingen uit 2 Vilvoordse scholen luisterden op vrijdagnamiddag naar een verkorte voorstelling van dit concert en verruimden zo hun muzikale ervaring.  Zou hun leeftijdsgenote Mona Verhas een blijvende indruk hebben nagelaten? Vast wel, of dat hopen we toch.  Enkele sfeerbeelden...
 

 

 

A Christmas Cantata, Nils Lindberg, 20 en 21 december 2014

Dat onze dirigent ervan houdt om ons uit te dagen, is nu meer dan duidelijk!  Dit kerstconcert in een jazzy-kleedje was vernieuwend voor het 70-koppig koor én voor de 520 toehoorders, wat goed was voor 2 uitverkochte zalen van het GC De Muze te Meise. Aan de reacties te horen, viel deze stijlverandering duidelijk in de smaak, ook al was de klank voor gevoelige oren soms wat overweldigend.  Dankzij het enthoesiasme en de muzikaliteit van de big bandleden van het Lemmensinstituut werden de koorleden steeds in de juiste stemming en swung gebracht.  De sopraan- en baritonsolo's zorgden voor innemende intermezzo's. Lees meer...


Luisterfragmenten:

Ding Dong! Merrily on high

A sussex Carol

O tidings of comfort and joy

We wish you a merry Christmas
Selva morale e spirituale, C. Monteverdi, 2014

De nieuwe dirigent Michiel Haspeslagh legde de lat meteen hoog met dit Monteverdi-programma:  hij wist met zijn passie en enthoesiasme de koorleden warm te maken voor deze oude muziek en hen uit te dagen in de tekstexpressie.  Het was hard werken, maar het plezier en de voldoening was groot.  De prachtig gerestaureerde Sint-Martinuskerk, de oude instrumenten, een innemende sopraan en een professionele inleiding op het concert, maakten het plaatje compleet. 

lees meer...


Exodus anno 2013

Dit inhoudelijk sterke project op basis van het oratorium 'Israel in Egypt' van G.F. Händel, vormde de apotheose van onze samenwerking met dirigent Gunter Carlier. Het concept was uitdagend en grensverleggend, niet alleen voor de koorleden en de organisatoren, maar ook voor de talrijke jongeren tijdens de schoolvoorstelling.  Hun enthousiasme was bijzonder hartverwarmend en motiverend.

Benieuwd naar een sfeerbeeld van de schoolvoorstelling op vrijdagnamiddag 29 november 2013? 
Bekijk de Reportage van Ring-TV.

lees meer...


 

Requiem, W.A. Mozart, 2013

Vele koorleden waren in de wolken toen ze hoorden dat het beklijvende Requiem van Mozart opnieuw op de programmatie kwam: een goede keuze als afsluiter van ons jubileumjaar.  De vorige uitvoering dateerde reeds van 2006.  De nieuwe koorleden staken een tandje bij en waren snel mee op de rails. 

lees meer...Winterstemming 2012
Onze concertformule ‘Winterstemming’ kende bij  haar start in 2011 in de Sint-Laurentiuskerk te Wolvertem zulk succes, dat er geen twijfel over bestond: in 2012 zouden we opnieuw een ‘Winterstemming’  programmeren. Gelijkaardig, zelfde locatie, … maar toch helemaal anders.
lees meer...

 Antonio Caldara
Toen onze dirigent Gunter Carlier het voorstel opperde om een Caldara-concert te organiseren, was de reactie van de meesten onder ons zo van,  Caldara, wie, wat, waar?  Maar snel leerden we dat Caldara een tijdgenoot was van Händel en Bach want in Venetie geboren in 1670, een barokcomponist dus … en wat voor een!
lees meer...

Neem even de tijd en beluister het Carmina Kamerkoor in haar Caldara-concert van 20 april 2012

Sinfonia IV
Stabat Mater
Sinfonia XII
Missa Dolorosa