Johannes Passie van J.S. Bach

22/03/2024

Basiliek - Sint-Servaasabdij in Grimbergen, vrijdag 22 maart 2024 om 20u

De Johannespassie is de eerste van twee lijdensoratoria die J.S. Bach geschreven heeft. De eerste uitvoering vond plaats op Goede Vrijdag van het jaar 1724 in de Nikolaikirche in Leipzig. Dit is exact 300 jaar geleden.

Deze passie wordt gekenmerkt door een sterke dramatiek afgewisseld met ingetogen en tere passages. Bach laat het verhaal vertellen door de evangelist, maar slaagt erin een boeiende dynamiek te ontwikkelen tussen de belangrijkste protagonisten: Pilatus, Jezus, Petrus in de solopartijen en het volk en de leerlingen in de koorpartijen. Aria’s en koralen lassen bezinningsmomenten in en laten toe even weg te glijden op pure melodieuze harmonie. De ingenieuze verweving van de instrumentenpartijen onderling, gekoppeld aan de zangpartijen toont het meesterschap van J.S. Bach. Ze zijn elkaars verlengde en staan ten dienste van elkaar.

Fragiel of majestueus: het is een geduchte evenwichtsoefening waar je als dirigent niet onbeslagen aan begint. Met visie en inzicht in de barokke ziel, kan het echter een parel worden die het publiek mee op sleeptouw neemt naar een nieuwe muzikale ontdekking.

Dirigent Michiel Haspeslagh staat garant voor weer eens een uitvoering van de hoogste plank met topsolisten, een ervaren en flexibel barokorkest, en twee gepassioneerde koren.

Image
Carmina Johannes Passie