Winterstemming 2012

23/11/2012

Onze concertformule ‘Winterstemming’ kende bij  haar start in 2011 in de Sint-Laurentiuskerk te Wolvertem zulk succes, dat er geen twijfel over bestond: in 2012 zouden we opnieuw een ‘Winterstemming’  programmeren. Gelijkaardig, zelfde locatie, … maar toch helemaal anders.

Op 23 november 2012 konden de toehoorders in de volle Sint-Laurentiuskerk aan het Gemeenteplein in Wolvertem genieten van een uitgelezen programma. De afwisseling van koor en sopraan solo Helga Van Campenhout werd bijzonder gesmaakt. Hieronder het eerder chronologisch opgebouwde programma van intieme muziek.

Confitebor tibi, Domine (Monteverdi 1567-1643)
Dit opera-achtige en virtuoze zangstuk verwijst naar de middeleeuwen én de renaissance, terwijl we met de afwisseling van sopraansoli, tutti en duetten dan weer volledig in de concerterende stijl van de barok zitten.

Uns ist ein Kind geboren (Franck 1580-1639)
Na een eensgezind Uns ist ein Kind geboren bewonderen de stemmen de geborene met veel inzetten. De vele herhalingen zetten zich ook door in Ewig Vater en daarna in Alleluja.


Plorate colles en Plorate filii Israel uit Historia di Jephte (Carissimi 1605-1674)
De Romein Giacomo Carissimi schenkt, net zoals Monteverdi, veel aandacht aan de tekst.  Het oratorium Jephte schreef hij naar het verhaal van Jephta uit het Oude Testament. Het thema is dus gehoorzaamheid.


Thy hand, Belinda, darkness shades me; When I am laid in earth en With drooping wings ye cupids come uit Dido and Aeneas (Purcell 1659-1695)
Purcell componeerde naast instrumentale muziek veel religieuze koormuziek, odes en toneelmuziek. Zijn kameropera Dido and Aeneas geldt nu als de eerste echte Engelse opera.

Ave Maria (Gounod 1818-1893, volgens J.S. Bach)
Gounods bekende romantische melodie bestaat uit de bovenste tonen van de gebroken akkoorden van Bachs Prelude nr.1 in C groot.

Ihr habt nun Traurigkeit uit Ein Deutsches Requiem, op. 45 (Brahms 1833-1897)
Met Ein Deutsches Requiem trok Brahms de aandacht in Europa. De intense sopraansolo met koor, als aandenken aan zijn moeder, vormt er een aangrijpend onderdeel van.

O salutaris hostia (De Boeck 1865-1937)
August De Boeck schreef deze katholieke hymne voor het feest van Corpus Christi. Deze hymne werd o.a. ook door de la Rue, Gounod en Rossini getoonzet.

Ave verum (Sir Edward Elgar 1857-1934)
Elgar geldt als een van de vaders van de Engelse nationale muziekstijl. In het plechtige motet Ave Verum bevestigt het koor de frases van de sopraan.

Image
Winterstemming 2012