Exodus anno 2013

29 november 2013

Dit inhoudelijk sterke project op basis van het oratorium 'Israel in Egypt' van G.F. Händel, vormde de apotheose van onze samenwerking met dirigent Gunter Carlier. Het concept was uitdagend en grensverleggend, niet alleen voor de koorleden en de organisatoren, maar ook voor de talrijke jongeren tijdens de schoolvoorstelling.  Hun enthousiasme was bijzonder hartverwarmend en motiverend.

Benieuwd naar een sfeerbeeld van de schoolvoorstelling op vrijdagnamiddag 29 november 2013? Bekijk de Reportage van Ring-TV.

Exodus anno 2013 werd opgebouwd vanuit het oratorium 'Israel in Egypt' van G.F. Händel.  De artistieke ideeën van onze dirigent Gunter Carlier leidden tot dit uitdagende en originele concept, waarin de barokmuziek samengebracht werd met eeuwenoude Hebreeuwse liederen en een verteller. 
Onze verteller Jos Stroobants legde vanuit het Oud-Testamentische Exodus-verhaal – het Joodse volk dat wegvlucht uit de slavernij in Egypte – de link met het hedendaagse prangende probleem van de vluchtelingen en al de ellende en hoop en vertrouwen op goede afloop die daarmee gepaard gaan.  Tussen de rijke instrumentale en vocale barokmuziek evoceerde de bassolist, Gilad Nezer het getroffen volk met eenvoudige Hebreeuwse psalmen, gedragen door de orgel- en cello-continuo. Deze sonore bas gaf de eeuwenoude liederen een onwaarschijnlijke intensiteit en echtheid.  Daarnaast stond Steve Dugardin, onze warme Vlaamse altus, die zo perfect en ijl de verzuchting van het verbannen volk uitzong in And the children of Israel sigh’d.  Voor de koorgedeeltes werd samengewerkt met het Vocaal Ensemble Cantuva uit de Druivenstreek, o.l.v. Marc Verboomen. Het geheel werd instrumentaal begeleid door het Kamerorkest 'Chapelle de Lorraine'

Een schoolvoorstelling? Nooit eerder hadden we dit gedaan!  Meer dan 500 jongeren tussen 14 en 18 jaar uit Vilvoorde en Brussel, goed voorbereid door hun leekrachten, lieten zich onderdompelen in dit klassiek repertoire en stelden zich open voor iets nieuws.  Hun enthousiasme was hartverwarmend en gaf ons vleugels.

Dit concert zal ons in meerdere opzichten bij blijven: de intensieve voorbereiding, het hartverwarmende enthousiasme van de jongeren, de apotheose van onze samenwerking met Gunter Carlier, de geslaagde verwevenheid van muziek en woord, de muisstille aandacht van ons publiek...

Image
Exodus