Carmina Nieuwsbrief 2014-01

2013 - Exodus
Een afscheid en een nieuw begin
Michiel Haspeslagh - Nieuwe borstels…
Helder als kristal
Orgels als Vlaams erfgoed


2013 werd afgesloten met het Exodus-project naar het oratorium Israël in Egypt.
1700 toehoorders kwamen in de ban van Händels koorgezangen, een originele verhaallijn gebracht door J. Stroobants en de grandioze solopartijen van Steve Dugardin en Gilad Nezer. Hoogtepunt was de scholenvoorstelling in Vilvoorde voor 550 leerlingen. Het commentaar was, ongeacht graad of richting, heel positief. Het jonge publiek tussen 14 en 18 jaar getuigde van openheid, verwondering en respect voor de muziek die hen aangereikt werd. 
Herbekijk de RingTV-reportage
Een afscheid en een nieuw begin
Ondertussen namen we afscheid van Gunter Carlier. Hij zette Antonio Caldara op de Carmina-concertaffiche en was de initiatiefnemer van het Exodus-project. Met een ruime concertervaring als vaste trombonist bij Anima Aeterna, en tal van gereputeerde ensembles onder leiding van grote namen, was het Carmina Kamerkoor zijn eerste ervaring als koordirigent. De inspiratie was nog lang niet uitgeput maar zijn nieuwe functie als directeur van het Stedelijk Conservatorium in Brugge was nog moeilijk te combineren met het dirigentschap bij het Carmina Kamerkoor in Meise. Het waren 2,5 intense jaren. We wensen hem het allerbeste toe in deze nieuwe uitdaging…. Scheiden doet lijden, maar de opvolging is verzekerd…


 

Michiel Haspeslagh - Nieuwe borstels…
.. spreekwoorden groeien uit feitelijke ervaring. Sinds zes weken wordt het Carmina Kamerkoor gekneed door nieuw bloed, Michiel Haspeslagh. De gedreven, jonge dirigent loopt over van passie voor oude muziek, niet verwonderlijk dus dat Monteverdi het eerste Carmina-project onder leiding van Michiel Haspeslagh wordt. Resultaat? De  zangers zuigen gulzig zijn enthousiasme op.  Klank en interpretatie verandert, rijpt, groeit… Ingebakken gewoontes wijken langzaam -  Wie is die jonge tovenaar?  
Lees het volledige artikel.Helder als kristal
De Selva Morale e Spirituale van Claudio Monteverdi (1567-1643) is de inspiratie voor het volgende koorconcert dat doorgaat op woensdag 30 april om 20u30 en donderdag 1 mei om 15u. Dirigent Michiel Haspeslagh vertelt vol passie over deze Italiaanse vernieuwer die de muziek met zijn Stile Moderno uit het keurslijf (Prima Pratica) van de  polyfonie leidde naar de vroege barok. De Selva-liederen zijn een aaneenschakeling van kristalklanken. Eén na één parelen de stempartijen naar boven en verweven zich tot een heldere stroom om daarna terug uit elkaar te deinen:  Een tedere harmonie op het ritme van de frisse, energieke golfslag van de Venetiaanse lagune.  Muziek om naar uit te kijken….
Meer info en kaarten.


Orgels als Vlaams erfgoed
Vlaanderen heef een rijke traditie van organisten, maar ook van orgelbouwers. De vzw Eigen schoon Grimbergen heeft een inventaris gemaakt van het orgelpatrimonium in de wijde regio. De weerslag daarvan is te vinden in een orgelcahier samengesteld door Ghislain Potvlieghe. Het werk wordt op zondag 15 juni om 15u00 met een orgelconcert door Kamiel Dhooghe voorgesteld in de Sint-Salvatorkerk Borgt. Toegang gratis. 
Info www. eigenschoongrimbergen.be