Historiek

Het Carmina Kamerkoor ontstond in september 1967 uit het toenmalige kerkkoor van Meise. Initiatiefneemster en stichtster was Hilde Van Praet-Schillebeeckx, die in februari 2016 overleed. Al na twee jaar waagde het koor zich aan de uitvoering van een Bachcantate. Nadien volgden er koorwerken van o.a. Händel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Milhaud. We noteren uit die tijd verscheidene hoogtepunten: een optreden in het kursaal van Oostende o.l.v. Georges Maes; de Rubenscantate en de Carmina Burana in samenwerking met andere koren; een rechtstreekse uitzending op BRT3 van Thamos (W.A. Mozart), o.l.v. Arie Van Lysebeth, huidige juryvoorzitter  van de Elisabethwedstrijd.


In 1985 gaf Hilde Schillebeeckx de koorleiding door aan Jan Caeyers, die in 1988 deze taak moest opgeven omdat hij opgeslorpt werd door zijn eigen orkest, de Beethoven Academie. Na Katelijne Van Laethem, Johan De Lombaert, Koenraad Hinnekint en Steven Caeyers stond het koor van 1997 tot 2011 onder leiding van Luc Bartholomeus, directeur van de Academie in Anderlecht alsook dirigent van Brussels Sinfonietta. Met dit jeugdorkest werd herhaaldelijk geconcerteerd.


Luc Bartholomeus werkte ruim 13 jaar met het Carmina Kamerkoor en programmeerde belangrijke werken: het Requiem van G. Fauré, van J. Rutter, van W.A. Mozart, de Messiah en de Coronation Anthems van Händel, het Gloria van Vivaldi e.a. Naast deze koorklassiekers werkte Carmina Kamerkoor ook mee aan verscheidene meerkorenprojecten zoals ‘H. Kruisverering’ en ‘Transreligiosa’ van Jan Govaerts, componist en koordirigent. In een programma rond poëzie en muziek bracht Carmina Kamerkoor, met verscheidene Vlaams Brabantse koren werk van Vic Nees, die toen 70 werd. Ter gelegenheid van het 40ste jubileum van het Carmina Kamerkoor componeerde Vic Nees  het ‘Koordiptiek’ wat op het jubileumconcert in premiere werd uitgevoerd.
 

Naast het voornoemde ernstige repertoire zingt Carmina Kamerkoor ook een lichter genre, gewoon voor de ‘fun’, passend bij allerlei gelegenheden.
 

Als het kan trekt Carmina Kamerkoor ook naar het buitenland. Zo werd er reeds geconcerteerd in Praag en tot twee maal toe in Parijs. Het koor nam ook reeds drie maal deel aan de Messiah from scratch in Londen.
 

Gunter Carlier nam in april 2011 het dirigeerstokje over.  Onder zijn artistieke leiding werd 2 maal een Winterstemming geprogrammeerd, het Caldara-concert, het Requiem van W.A. Mozart en als apotheose het project Exodus anno 2013.  In september 2013 ruilde hij zijn functie als directeur van de Akademie voor Muzische Kunsten Meise in voor een gelijkaardige functie in het Stedelijk Conservatorium Brugge. 

Sinds december 2013 staat het Carmina Kamerkoor onder de artistieke leiding van Michiel Haspeslagh.  Hij daagt het koor uit met zijn originele programmakeuzes en frisse aanpak.  Zo werd in mei 2014 een bloemlezing uit 'Selva Morale e Spirituale' van C. Monteverdi uitgevoerd, gevolgd door 'A Christmas Cantata' van N. Lindberg, een ode aan de muziek met werken van Purcell, een aperitiefconcert met Vlaamse polyfonisten en romantische a capella-liederen en in december 2016 het Magnificat van de hedendaagse componist C. Schönherr.