Carmina nieuwsbrief 2015-03

Bent u bekend met Henry Purcell? Zijn muziek wel te verstaan… de man zelf is al een tijdje gestorven – 320 jaar geleden en om heel precies te zijn, op de datum van ons concert! Ter ere van hem, maar vooral omwille van zijn feestelijke muziek nodigen wij u graag uit op ons concert op vrijdag 20 november om 20u30 in de O.L.V.-van-Goede Hoopkerk in Vilvoorde.
 

Hail! Bright Cecilia – and bright it will be!

Musiceren is een feest. Henry Purcell (1659-1695) weet het als geen ander uit te drukken. Het Carmina Kamerkoor en het Brugse koor Bryghia Cantat laten u onder leiding van Michiel Haspeslagh en begeleid door een instrumentaal gelegenheidsbarokensemble een compilatie horen van koorwerk en solopartijen uit twee van Purcells odes voor het Londense Sint-Ceciliafestival: Welcome to all the pleasures en Hail! Bright Cecilia. Ook Come, ye sons, of Art uit de verjaardagsode voor Queen Mary (1694) wordt er uitgevoerd.

Als feestelijke introductie brengen de koren onder leiding van de Brugse dirigente Reinhilde Uyttendaele de Bachcantate nr. 66 Erfreut euch, ihr Herzen.

Mis de introductie op Purcells werk niet: in de trouwzaal op 20 november om 19u30 in het Vilvoordse stadhuis. Voor de toehoorders wordt een plaats vrijgehouden op het concert in Vilvoorde. Musicologe van dienst: Sabien Van Dale.

Sint-Cecilia, patrones van de muziek

Heiligen associëren we met oud en bestoft. Maar bij het afstoffen, doen we vreemde ontdekkingen. De H. Cecilia heeft eigenlijk niets met muziek te maken. Ze leefde en stierf een marteldood in Rome in de tweede helft van de 2de eeuw. Ze werd geëerd voor haar geloof en goede werken en was geliefd wat blijkt uit de vele missen die vanaf de 4de eeuw aan haar worden opgedragen. Een verkeerde interpretatie van een Latijnse tekst over de Heilige, deed haar belanden in de muzikale sector. Vanaf de 14de maar vooral de 15de eeuw wordt zij ‘gerecupereerd’ door de muziekgildes eerst in Italië daarna in de rest van Europa. O.a. het schilderij van Rafaël (altaarstuk in San Giovanni-in-Monte bij Bologna) hielp daarbij. In 1584 werd de muziekacademie van Rome aan haar gewijd. In 1683 was Henry Purcell de eerste componist die een gelegenheidswerk schreef voor het nieuwe Sint-Ceciliafestival in Londen.Carmelina: een  hartige tripel of een bitterzoete kriek - om van te genieten met verstand!

Bent u door uw voorraad van ons ambachtelijk drie-hoppebier? Geen nood: onze reserve is weer aangevuld en wij helpen u graag uit de nood. Een lekkernij voor u, een smakelijk cadeau voor uw vrienden, een verrassende ontdekking voor uw geliefde…. Met Carmelina zit u altijd goed: uw genot is ons plezier!

Bestel gerust via onze koorleden of reserveer met een mailtje naar info@carmina.be.
Tripel: 20 euro / Kriek: 25 euro per drie flessen van 75 cl.Meise en Merchtem vieren August de Boecks 150ste geboortedag

Op zaterdag 17 oktober in CG De Muze om 20u en zaterdag 31 oktober in de gemeentelijke feestzaal van Merchtem voeren de lokale koren, waaronder het Carmina Kamerkoor, begeleid door de Brassband Buizingen, de Baron d’Hoogvorstcantate van A. de Boeck uit.  Het stuk werd gecomponeerd naar aanleiding van de onthulling van het monument voor de baron in 1893 in Meise. Baron d’Hoogvorst was Meises weldoener, maar vooral ook patriot die aan de wieg stond van het onafhankelijk België in 1830. De cantate wordt met de Boecks Regina caeli en Ave Maria aangevuld.

Kaarten: www.demuzevanmeise.be en via het gemeenteloket in Merchtem.